
Čas branja: 2-3 min
Ko pride do odločitve o nakupu žara, se običajno pojavi vprašanje, ali je bolje izbrati plinski ali električni žar. Tako eden kot drugi imata svoje prednosti, razlikujeta pa se predvsem po načinu priprave mesa.
Prednosti plinskih žarov so:
– precizen nadzor temperature žar plošče, ki ima večinoma možnost natančne
nastavitve stopinj,
– hitrejši odziv temperature, kar pomeni, da lahko temperaturo znižamo v trenutku,
kar pri električnih žarih ni mogoče,
– hitrejša priprava hrane zaradi hitrega segrevanja na določeno temperaturo,
– mobilnost plina kot energenta, ki je dostopen kot trajna namestitev ali kot prenosna plinska jeklenka,
– možnost priprave popolno zapečenih in sočnih steakov na visoki temperaturi (searing)
– boljši okus hrane.
Negativno plat plinskih žarov predstavljajo nevarnosti, ki so sestavni del uporabe plina in odprtega plamena. Če je namestitev plina poškodovana ali pušča, lahko pride do požara in drugih nevarnosti za zdravje. Statistika kaže, da so plinske napeljave glavni vzrok požarov v gostinstvu in gospodinjstvih.
Poglejmo si še prednosti električnih žarov:
– lahko jih uporabljamo v manjših, zaprtih prostorih,
– večja varnost med ravnanjem z žarom,
– nižja začetna cena nakupa opreme,
– nižji stroški koriščenja, saj električni žari uporabljajo grelce, ki se občasno izključijo in ponovno zaženejo
(za ohranjanje temperature ali v skladu s časovnikom),
– cenejše vzdrževanje.
Negativne lastnosti električnih žarov so:
– počasno hlajenje žar plošče, ko napravo izklopimo,
– nenatančen nadzor temperature, ki se pogosto nadzira v stopnjah (nizka, srednja, visoka) in ne v stopinjah,
– težave, ki nastanejo, če je napajnje nezanesljivo.
Izkušnje kažejo, da je izbira žara najbolj odvisna od pogojev in stroškov namestitve, končna odločitev pa je seveda le vaša.