
Čas branja: 2-3 minute
Med ljudmi so še vedno razširjena nekatera neresnična dejstva, ki povzročajo zmedo v kuhinji. Ti miti se v bistvu prenašajo kar iz roda v rod. In čeprav se od naših babic v kuhinji lahko naučimo veliko koristnih trikov, pa je med njimi tudi kakšen mit.
MIT 1: Da preprečimo zlepljenje testenin med kuhanjem, moramo v vodo dodati olje.
Resnica: Ko dodamo olje v vodo, v kateri kuhamo testenine, le-te postanejo tako spolzke, da kasneje ne absorbirajo nobene omake. Zato je boljša ideja mešanje testenin, predvsem v prvih minutah kuhanja, ter dodajanje omake testeninam takoj po tem, ko jih odcedimo.
MIT 2: Testenine moramo kuhati v veliki količini vode.
Resnica: To dejstvo drži le kadar kuhamo popolnoma sveže narejene testenine. Če pa so testenine že suhe, je dovolj, da voda med kuhanjem prekriva testenine. To, da so testenine med kuhanjem »nagnetene«, ne predstavlja nobenega problema.
MIT 3: Dodajanje soli v vodo povzroči, da bo voda zavrela hitreje.
Resnica: Dodajanje soli v vodo ne spremeni njene temperature in zagotovo ne pomaga, da voda hitreje zavre. V resnici z dodajanjem soli lahko povzročimo, da se vrelišče vode dvigne, a ta sprememba ni zares opazna.
MIT 4: Kuhanje zelenjave povzroči izgubo hranilnih snovi.
Resnica: Ideja o tem, da je surova zelenjava »boljša« od kuhane, zagovarja mit, da je pomembno, da so encimi v surovi zelenjavi nedotaknjeni. A ti encimi v resnici sploh niso potrebni oz. koristni za človeški organizem, zato jih telo izloči takoj ko je to možno. Toplotna obdelava na večino za nas koristnih vitaminov in mineralov ne vpliva, torej je kuhana zelenjava popolnoma enako zdrava kot surova.
MIT 5: Gretje jedi v mikrovalovni pečici uniči vse hranilne snovi.
Resnica: Sprememba hranilne vrednosti jedi se zgodi ob kakršnikoli toplotni obdelavi hrane. Gretje jedi v mikrovalovni pečici je v bistvu še najboljša metoda, če želimo v jedeh ohraniti hranilne snovi, kot so vitamini in minerali. Obdelava hrane v mikrovalovni pečici je namreč časovno krajša in uporablja manj toplote kot druge metode kuhanja, zato v smislu ohranjanja hranilnih snovi naredi najmanjšo možno škodo.
MIT 6: Ko se opečemo, je na opeklino potrebno takoj položiti led.
Resnica: Led bo na opeklini povzorčil še večjo škodo, saj bo še bolj razdražil poškodovano kožo. Kadar se opečemo, je najbolj priporočljivo, da opeklino damo pod hladno (ne ledeno!) vodo in tako ustavimo kuhanje kože. Nato področje namažemo z antibiotičnim mazilom in pokrijemo oz. zaščitimo. Če je opeklina večja od 5 centimetrov, obiščite zdravnika.
MIT 7: Alkohol med kuhanjem popolnoma izhlapi.
Resnica: Etanol zavre pri nižji temperaturi kot voda, a se hkrati veže tudi z drugimi spojinami. Glede na recept in tehniko kuhanja oz. peke lahko v jedi ostane do 85 % alkohola. Če, naprimer, kuhamo omako 20 minut ali manj, lahko v njej ostane do 50% alkohola. Med peko pa izgine še manj alkohola, saj je pijača vmešana v gosto testo. Toplotna obdelava torej res zmanjša moč alkohola, a v celoti ga le s težavo odstranimo. Večino jedi bi za to morali kuhati do tri ure.
Zagotovo pa se s tem seznamom razbijanje mitov ne konča. Pomagajte nam razbiti še kakšnega – v komentarju delite z nami svoje izkušnje ali dileme, ki jih imate z miti o kuhanju.