FORGOT YOUR DETAILS?

RECEPT ZA DOMAČE TESTENINE

/ ponedeljek, 27 junij 2016 / Objavljeno v NASVETI

Čas branja: 4 minute
Sveže narejene testenine so enostavne za pripravo, a hkrati prava specialiteta, s katero boste navdušili svoje goste. Potrebujete le nekaj sestavin in vaje, vaš trud pa bo zagotovo poplačan, saj se domače testenine ne morejo primerjati s kupljenimi.
Sestavine za pripravo domačih testenin za 4 osebe: 400 g ostre moke, 4 jajca, ½ žličke soli, žlička ekstra deviškega oljčnega olja.
Oprema: planetarni mešalec, valjar za listnato testo in stroj za izdelavo testenin.
Izdelava testa:

1. Moko presejemo na čisto delovno površino ali v večjo posodo. V sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo dobro razžvrkljana jajca. Če želimo, dodamo še olje in sol.

2. S pomočjo vilice ali prstov počasi zmešamo jajca z moko – moko z roba dodajamo postopoma, dokler ne naredimo enakomernih grudic, ki jih združimo v testo. Testo gnetemo še 5 do 10 minut, dokler ne postane gladko in prožno. Če je testo premehko, mu dodamo še malo moke, če pa je pretrdo, mu dodamo malce vode.

3. Testo lahko naredimo tudi v mešalniku. Sestavine (moko in jajca ter če želimo tudi sol in olje) enostavno zmešamo v mešalniku, dokler ne dobimo grudičaste zmesi. Nato maso položimo na pult in s pomočjo rok oblikujemo enakomerno testo. Če testa ne zgnetemo dobro, bodo testenine med kuhanjem preveč mehke in ohlapne.

4. Testo oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in ga za najmanj pol ure položimo v hladilnik. Prepričamo se, da je testo dobro zavito, sicer bodo nekateri deli posušeni.

Oblikovanje testenin:
1. Izdelava dovolj tankega testa je najlažja s pomočjo strojčka za testenine, ki mora biti dobro pritrjen na čisto delovno površino.

2. Testo razrežemo na štiri dele in pazimo, da so ostali trije pokriti, medtem ko enega razvaljamo s pomočjo mehanskega strojčka.

3. Strojček za začetek nastavimo na največjo debelino in testo zarolamo skozi. Če se testo lepi, ga rahlo pomokamo, a z moko ne pretiravamo. Valjar nastavimo eno stopnjo nižje (tanjše testo) in testo spet zarolamo skozi. Dobljeno testo prepolovimo in ga na največji širini valjarja zopet zarolamo skozi. Ta proces ponovimo petkrat ali šestkrat, da dobimo res gladko testo.

4. Na koncu dobljeno testo postopoma večkrat zarolamo skozi strojček – od najširše do najožje nastavitve. Vsakič, preden ga ponovno vstavimo v strojček, ga rahlo pomokamo na obeh straneh.

5. Zložimo ga trikrat na pol, obrnemo za 90 stopinj in zarolamo skozi najdebelejšo nastavitev.

6. Za rezance in testo za lazanjo potrebujemo testo v širini 2 mm, za nadevane testenine (ravioli, tortelini) pa potrebujemo tanjše testo v širini 1,5 mm.

7. Preden razvaljano testo razrežemo s strojem za izdelovanje testenin, ga sušimo 10 minut. Ker se testenine sušijo precej hitro pa moramo polnjene testenine oblikovati takoj. Če čez položimo vlažno čisto krpo lahko preprečimo sušenje.

8. Pred samim kuhanjem testenine sušimo še okrog 10 minut.
Več mešalcev in strojev za izdelavo testenin najdete na tej povezavi.

NA VRH  
ODPRTO

Pokličete nas lahko vsak dan od 8. do 16. ure in z veseljem vam odgovorimo na vprašanja.

Za ogled naprav nas
predhodno pokličite.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.