FORGOT YOUR DETAILS?

KAKO NAREDITI DOBER ESPRESSO?

/ torek, 24 maj 2016 / Objavljeno v NASVETI

Čas branja: 3 minute
Espresso je priljubljen način priprave kave, ki zahteva veliko spretnosti in tudi kanček ustvarjalnosti. Najboljši espresso zahteva sveže pražena kavna zrna, kar pomeni največ 2 do 3 tedne od praženja. Pripravimo ga lahko iz ene vrste kave ali mešanice kav. Najbolj priljubljeni sorti sta Arabica in Robusta. Espresso mora biti pripravljen z vodo, ki pod pritiskom 9 barov pronica skozi 7 gramov fino mlete in enakomerno potlačene kave. Temperatura vode mora biti okoli 90 °C, skodelica espressa pa ne sme presegati 30 ml.

Za pripravo odličnega espressa naprej potrebujemo dober kavni aparat, mlinček in kvalitetno kavo. Vsak kavni aparat uporablja kotel z grelnim elementom, ki pogreje vodo do ustrezne temperature. Pomembna lastnost kavnega aparata je stabilnost, saj vsako nihanje v temperaturi vpliva na okus espressa. Ko uporabljamo nov kavni aparat, potrebujemo nekaj časa, da najdemo idealne nastavitve. Mlinček za kavo pa mora imeti ostre nože in možnost finega mletja kavnih zrn. Za pripravo najboljšega espressa je priporočljivo mletje kave za vsako skodelico posebej.

Postopek priprave espressa:

1. Začnemo z izbiro okusne sveže pražene kave.
2. Vsak kavni aparatje drugačen, zato najprej natančno preberemo navodila za uporabo.
3.Uporaba vrhunskega mlinčka za mletje kavnih zrn je ključnega pomena za pripravo espressa. Uporabimo nastavitev za fino mletje, ki zrna zmelje v mleto kavo, ki je po teksturi podobna mivki. Če bodo zrna zmleta pregrobo, bo okus kave šibak, če bodo zmleta preveč fino, pa bo espresso preveč grenak.
4. Rezervoar za vodo kavnega aparata napolnimo s hladno vodo. Če je voda iz pipe zelo trda, je priporočljivo njeno filtriranje ali uporaba ustekleničene vode.
5. Počakamo, da se kavni aparat in držalnik za filter ogrejeta do primerne temperature. Segrejemo tudi kavne skodelice.
6. Mleto kavo namestimo v držalnik za filter (uporabimo ustrezen filter za 1 ali 2 skodelici) in jo potlačimo, da postane kompaktna in se enakomerno razporedi. Preden držalnik za filter namestimo v kavni aparat, moramo očistiti ostanke kave. Za vsako skodelico espressa uporabimo eno zvrhano čajno žličko (7-8 gramov) mlete kave.
7. Po 25-30 sekundah dobimo eno skodelico espressa, ki vsebuje 25-30 ml. Dvojno dozo, 60 ml, dobimo po 25 sekundah. Če kava pronica prehitro, pomeni da je pregrobo zmleta, če pa pronica prepočasi, pomeni da je zmleta preveč fino.
8. Odličen espresso bo imel na vrhu plast okusne aromatične pene.

Želimo vam veliko natančnosti in potrpežljivosti pri pripravi ter užitkov ob uživanju espressa!

NA VRH  
ODPRTO

Pokličete nas lahko vsak dan od 8. do 16. ure in z veseljem vam odgovorimo na vprašanja.

Za ogled naprav nas
predhodno pokličite.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.