FORGOT YOUR DETAILS?

KAKO DELUJEJO GOSTINSKI HLADILNIKI

/ ponedeljek, 27 marec 2017 / Objavljeno v NASVETI

Čas branja: 2 minuti

Mnoga živila se na sobni temperaturi hitro pokvarijo, zato je hladilnik nepogrešljiv del vsake dobro opremljene kuhinje. Delovanje profesionalnih gostinskih hladilnikov in drugih naprav za hlajenje je precej podobno delovanju klasičnih hladilnikov, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu. Hrano hladijo tako, da toploto iz notranjosti odvajajo v zunanji prostor, pri tem pa jim pomagajo različni plini.

Proces hlajenja poteka po dveh glavnih načelih:

1. Kadar se plini širijo, se ohladijo.

2. Če dva objekta z različno temperaturo prideta v stik, se hladnejši predmet segrejeva, toplejši pa ohlaja – to je znano kot drugi zakon termodinamike.

Včasih so hladilne naprave uporabljale plin freon ali kloro-floro-ogljik (CFC), a pokazalo se je, da so ti plini izjemno nevarni in škodljivi za okolje, zato se ne uporabljajo več. Sodobne hladilne naprave uporabljajo enega od sledečih plinov: R134a ali R404a, odvisno od temperature, ki jo morajo doseči. Plin R134a se uporablja za doseganje temperatur od -2C do +8C, medtem ko se R404a uporablja za doseganje še nižjih temperaturr, in sicer od -18C do -22C.

Princip delovanja hladilnih naprav:

Najprej kompresor stisne hladilni plin, kar povzroči njegovo ogrevanje. Nato potuje skozi tuljavo, kjer se ohladi po načelu zgoraj omenjenega drugega zakona termodinamike.

Medtem ko se ohlaja, se plin spreminja v tekočino in potuje skozi ventil, kjer naleti na območje nizkega pritiska.

Ko naleti na nizek tlak, zavre in se v procesu izhlapevanja ponovno spremeni v plin. Nato nadaljuje pot skozi tuljavo hladilnika ali zamrzovalnika in črpa toploto iz notranjosti, s čimer doseže hlajenje. Na koncu cikla se plin vrne v kompresor, kjer se cikel spet ponovi.

Ta proces se sicer lahko malenkostno razlikuje, odvisno od tipa hladilne naprave in proizvajalca, vendar v osnovi vse hladilne naprave delujejo na podoben način.

NA VRH  
ODPRTO

Pokličete nas lahko vsak dan od 8. do 16. ure in z veseljem vam odgovorimo na vprašanja.

Za ogled naprav nas
predhodno pokličite.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.