Čas branja: 3-4 minute
Cvrenje je ena od osnovnih kuharskih tehnik. Gre za precej hitro pripravo hrane v vročem olju, za kar potrebujemo prave pripomočke, primerno olje, nekaj znanja in izkušenj. Hrano običajno cvremo v cvrtniku oziroma fritezi, lahko pa uporabimo tudi globljo posodo ali ponev. Poglejmo si nekaj osnovnih pravil cvrenja.
KATERO OLJE UPORABITI?
Odločitev o tem, katero olje bomo uporabili pri cvrenju, je zelo pomembna. Najbolje je, da uporabimo rafinirano olje, ki ima visoko dimno točko (to je stopnja, na kateri se iz olja začne kaditi), izogibamo pa se hladno stiskanim nerafiniranim rastlinskim oljem. Olja, primerna za cvrtje, se pri visokih temperaturah ne razgradijo. Izberemo lahko sončnično olje, olje oljne ogrščice, žafranikino oz. rumenikovo olje, koruzno olje, riževo olje, sezamovo olje, kokosovo olje, arašidovo olje ali palmovo olje.
PRIPRAVA NA CVRENJE
Pred cvrenjem hrano lahko potopimo v testo (le-to omogoča učinkovito tesnjenje, ko hrana pride v kontakt z oljem) ali jo paniramo (moka, jajca in drobtine). Nekatera živila cvremo tudi brez zaščitne obloge, najpogosteje je to krompir.
TEMPERATURA OLJA
Velik pomen pri cvrenju ima primerna temperatura olja. Če temperatura olja ni dovolj visoka, bo hrana mastna in zlepljena skupaj, če pa je temperatura previsoka, bo zunanja plast ocvrta prehitro in še preden bo notranjost termično dodelana, bo zunanja plast zažgana. Iz tega razloga je priporočljiva uporaba maščobnega termometra, ki pomaga vzdrževati konstantno temperaturo. Uporabimo lahko tudi električno fritezo z vgrajenim termostatom, ki nam olajša nastavitev in vzdrževanje primerne temperature olja. V kolikor nimamo maščobnega termometra, lahko primernost temperature preverimo s kocko kruha v velikosti 1 centimetra. Če se zapeče v 60 sekundah, ima olje primerno temperaturo.
Kakšna pa je ta temperatura? Idealno je, da se olje segreje nekje na 180 °C. Temperatura lahko variira med 160 in 195 °C, a nikoli ne sme preseči 225 °C. Olje začnemo segrevati na srednjem ognju, ki ga počasi povečujemo.
AKCIJA – CVRENJE
Ko olje doseže želeno temperaturo, s pomočjo penovke hrano previdno položimo vanj. Pomembno je, da v fritezo ne dajemo preveč hrane hkrati, da se hrana enakomerno zapeče – olje mora hrano popolnoma prekrivati. Več hrane kot dodajamo, nižja postaja temperatura olja, kar pomeni daljši čas kuhanja in mastno hrano. Pozorni moramo biti tudi na to, da v vroče olje dajemo hrano na ravni sobne temperature. Če uporabimo ohlajena živila, bomo namreč preveč znižali temperaturo olja.
Ko dajemo hrano v olje, uporabimo pripomočke, ki ne prebodejo površine hrane (kot npr. vilice), saj na ta način vlaga pobegne ven. Nekatera živila, najpogosteje pomfri, cvremo tudi 2- do 3-krat. Ko je hrana ocvrta, jo najprej odcedimo v košarici za cvrenje ali s pomočjo penovke, kasneje pa še na papirnatih brisačah. Jed takoj postrežemo – ocvrta hrana je namreč najboljša vroča.
KDAJ ZAMENJATI OLJE ZA CVRENJE
Visoke temperature, vlaga in ostanki hrane sčasoma pokvarijo olje. Simptomi, ki nam povejo, da je olje potrebno zamenjati, so naslednji:
• Prekomerno pojavljanje dima pri normalnih temperaturah.
• Močno razbarvanje olja.
• Neprijeten, žarek vonj.
• Prekomerno penjenje okoli hrane.
Filtriranje olja s filtrom ali finim mrežastim cedilom nam pomaga olje ohraniti sveže dalj časa. Na ta način odstranimo ostanke jedi, ki bi se pri naslednjem cvrenju zažgali in pokvarili okus jedi.
ŠE NEKAJ NASVETOV …
• V olje nikoli ne dajemo vlažne hrane. Hrana mora biti osušena, uporabimo pa lahko tudi moko ali drobtine. Sicer se na površini med cvrenjem zbirajo vodni hlapi, ki preprečujejo nastajanje hrustljave skorjice.
• Kadar olje ponovno uporabimo, mu dodamo šestino do četrtino svežega olja in na ta način preprečimo prehitro kvarjenje.
• Olje hranimo pri temperaturi 0 °C.
• Nujno preprečimo stik vročega olja z vodo.
• Poskrbeti moramo za varnost pri delu v kuhinji. Vedno imamo pri roki gasilni aparat, ki ga moramo znati uporabljati.
Imate tudi vi kakšen nasvet glede cvrenja? Delite ga z nami v komentarju spodaj 🙂